Szakértői vélemények

“Az iskolaérettség egyik fontos feltétele a fejlett egyensúlyérzék, aminek kondícionálására az óvodás korban nagy hangsúlyt kell fektetnünk. Ennek kiváló eszköze a Bilibo. Tervszerű és rendszeres használatával koncentrálható a figyelem, fejleszthető a percepció (észlelés), javíthatók a lateralitás (oldalasság) zavarai és az idegrendszer éretlensége ill. a megkésett beszédfejlődés terápiájában is nélkülözhetetlen. Célunk, hogy segítséggel már az óvodáskor előtt örömmel használja a gyerek a Bilibot spontán billegő mozgásra, majd az óvodáskor közepére önállóan is képes legyen ülve és állva forogni benne.
Konduktorként a Nemzetközi Pető Intézetbeli tevékenységem során rendszeresen használom a Bilibo játékcsaládot. A konduktív nevelés egy tanuláson alapuló sokoldalú személyiségfejlesztés, amelynek során a koordinált működést kívánjuk megtanítani a sérültek számára, hogy alkalmazkodni tudjanak a környezetükhöz. A Bilibo ezen a területen állandó segítséget jelent a sérült gyerekek egyéni programjához, fejlesztéséhez.
Játékpedagógiai tehetségfejlesztő műhelyünkben módom van megtapasztalni, hogy az egészséges és tehetséges gyerekeknél történő korai képességfejlesztésben milyen meghatározó hatással van a Biliboval történő sokoldalú játék, milyen hatással van a bennük lakozó tehetség alkalmazási képességének kibontására. Ahogy feloldódnak a kicsinyek a forgásban, úgy nyílnak meg bennük a kiskapuk a világ befogadására és a bennük lakozó képességek megmutatására.”

 

Mohr Marian
konduktor, fejlesztő pedagógus
Nemzetközi Pető Intézet
Kaméleon Játékpedagógiai Műhely

 

“A Bilibo sokoldalú, rengeteg lehetőséget kínáló játék, egyszerű és nagyszerű eszköz a gyermekek prevenciós (megelőző jellegű) mozgásfejlesztéséhez. A testtartásért felelős törzsizomzattól, a láb kisizmainak megmozgatásán át, amely a későbbi lúdtalp kivédése érdekében fontos, a kéz manipulációs készségét befolyásoló kisizmokig, a gyermekek bármely izomcsoportját erősíthetjük a nagy és mini Bilibo kombinálásával. Alkalmas továbbá az óvodás és kisiskolás korúak egyensúly- és koordinációs képességének játékos és hatékony fejlesztésére. A Bilibo játékcsalád állandó egyensúlyozásra készteti a gyermeket, ezáltal stabilizálálja az izületeket, kiváló eszköze a szenzomotoros (mozgató és érzékelő szervek összekapcsolásáért felelős) rendszer fejlesztésének – akár a proprioceptív tréningnek (a “saját test-érzés” fejlesztését szolgáló edzésnek) is remek kelléke lehet.
Kisebbektől a nagyobbakig, mindenkinek hasznos eszköz a Bilibo, segíti a gyermekek egészséges mozgásfejlődését és csak a fantáziánk szab határt a benne rejlő lehetőségek felhasználásának.”

 

Saródy Szilvia
gyógytornász
Fővárosi Gyakorló Óvoda

 

“A jó játékszernek több ismertetőjele van. Előre meghatározottsága a lehető legkisebb mértékű, azért, hogy nagy teret engedjen a gyermek képzelőerejének és kifejezőképességének. A jó játékszert többféle módon lehet felhasználni. A gyermek -ideálisan különböző gyakorlójátékon keresztül- fejlesztheti vele motoros kézségeit. Felhasználhatja szimbólumjátékokban, házat építhet belőle babáknak és állatoknak. A jó játékszer kiegészítő eszköze a szerepjátékoknak, a más gyermekekkel játszott utánzó játékoknak. Végül pedig, a jó játékszer a gyermekeket – koruktól függetlenül -játszásra készteti és hosszú időn át végikíséri őket a különböző fejlődési szakaszokon. A bilibo kiválóan megfelel ezen ismertetőjeleknek.”

 

Prof.Remo H. Largo
a zürichi egyetemi gyermekklinika növekedési és fejlődési osztályának főorvosa
a “Babyjahre” (Bébiévek) és a “Kinderjahre” (Gyermekévek) című könyvek szerzője

 

“Tetszik a bilibo egyszerűsége, amely teret enged a gyermekek fantáziájának. Nagyon szép a kagylóforma: a gyermekeket arra hívja, hogy érintsék meg, próbálják ki, játszanak vele. A Bilibo változó (stabil-instabil) és sokoldalú játék (lehet tárolóedény, alagút, kő, sisak, fedő, hinta, hangszer, fény-árnyék, vonat…), amely jól harmonizál más elemekkel (a homokkal, vízzel, golyókkal…). A Bilibo lehetővé teszi, hogy a gyermekek koruktól függően különböző játékötleteket valósítsanak meg vele. A Bilibo a gyermekekkel együtt “nő”. A különböző felhasználási módok különböző érzékelési rendszereket stimulálnak (tapintás, proprioceptív érzékelés, egyensúlyérzék, vizuális, auditív érzékelés…).”

 

Therese Affolter
ergoterapeuta
a zürichi Ergoterapeutaképző Intézet gyermekgyógyászatot oktató tanára

 

“Miután a játékgyártásban évek óta a chipek és az egyéb elektronikus tárgyak dominálnak, az Alex Hochstrasser által tervezett játékkagylók igazi áttörést jelentenek. Az új játékszer különböző módokon fejleszti a gyermekek motoros készségeit. A kagylókkal végzett tesztek azt is megmutatják, hogy milyen sokfajta ötletet fejlesztenek ki a gyerekek a játék során. A bilibo jelentősen hozzájárulhat a fiatal gyerekek motoros készségeinek egészséges fejleszéséhez. Ez különösen fontos ma, amikor a szülők nem engedik ki a lakásból gyerekeiket, mert féltik őket a túlságosan veszélyessé vált forgalomtól. A gyerekek, ahelyett hogy a szabadban játszanának és mozognának, órák hosszat ülnek a TV vagy a számítógép előtt, ami nem használ sem szociális, sem motoros fejlődésüknek. A Bilibo javít a gyerekek benti játszókörnyezetének minőségén. Természetesen nem pótolhatja a kinti, szabad játékteret, az azért folytatott harcot mindenképp folytatni kell. A Bilibo hívogató játék, amivel megtölthetjük a játékteret, és amivel a gyerekek fantáziadús módon fejleszthetik készségeiket.”

 

Dr.Marco Hültenmoser
Gyermek és Környezet Dokumentációs Központ

 

“Ennek az üreges játékszernek rengeteg felhasználási lehetősége van, és nagyon szórakoztató. A szabadban és benn a lakásban egyaránt használható hintaként, ülésként, és különböző játéktevékenységek fantázadús segédeszközeként. A lányok és fiúk egyaránt szeretni fogják. Önmagában és többet összerakva is használható. Kiváló termék a fizikai tevékenységre.”

 

Dr.Stevanne Auerbach “Dr.Játék”
Gyermekkori Források Intézete, San Francisco

 

“A gyerekek nagy lelkesedéssel fogadták ezt az új játékszert, és több helyen kipróbálták, a szabadban és idebenn egyaránt. A Bilibot gyakorlójátékokra és építésre használják, belepakolták a babáikat, homokkal vagy vízzel töltötték meg. A legzseniálisabb a játékszer rendkívül egyszerű és tiszta formája, egyszerűen muszáj hozzányúlni és kipróbálni. A Bilibo súlya és mérete egyaránt praktikus. Nagyon sokféle módon lehet vele játszani, és a motoros készségek fejlesztésére is kiválóan alkalmas.”

 

Marianne Obrist és Christine Baumann
óvónők

Comments are closed.